środa, 29 kwietnia 2020

Jak powstaje chleb ?


Dzień dobry !

Planowaliśmy wycieczkę do piekarni naszego Mateusza, niestety, musimy odłożyć ją w czasie. Nic się nie martwcie, dzisiaj odbędziemy ją wirtualnie 😊 

1. Przeczytajcie głośno czytankę "Od ziarenka do bochenka".


Dokąd zabrała dzieci pani Hania ?
Co dzieci mogły tam zobaczyć ?
Co to jest skansen ? Przypomnijcie sobie naszą wycieczkę do skansenu w Kolbuszowej.

2. Uważnie obejrzyjcie prezentację "Jak powstaje chleb?":



Napiszcie w komentarzu jak powstaje chleb ( od zboża na polu do chleba na stole) .  

3. Wykonajcie ćwiczenia z j. polskiego s. 19- 22.  
Zadanie 2 napiszcie w zeszycie pod tematem lekcji " Jak powstaje chleb?"

4. Poćwiczcie mnożenie i dzielenie w zakresie 50 w ćwiczeniach matematycznych s.54-55.
Zadania 3 s. 55 nie zapisujemy w zeszycie.

5. Pamiętajcie o ortografii  😊
                     
  Powodzenia !!!

   Dla chętnych : obejrzyj krótki film "Od ziarenka do bochenka"






29 komentarzy:

  1. W okresie wiosny zasiewa się ziarna zbóż w polu. Latem kiedy z ziaren wyrosło zboże, ścina je kombajn w czasie żniw. Zboże młóci się w młynie, żeby wydobyć ziarna z kłosów. Ze zmielonych w młynie ziaren powstaje mąka. W piekarni z mąki i innych składników powstaje ciasto na chleb. Z ciasta piekarz tworzy chleb, bułki itp. Następnie wkłada ciasto do specjalnego pieca, gdzie piecze się chleb. Gotowe pieczywo jest zawożone do sklepów i można je kupić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brawo !
      Cieszę się Alan , że instaling już wykonałeś , bezbłędnie opisałeś, jak powstaje chleb , pracuj tak dalej 😊

      Usuń
  2. 1-rolnik orze pole
    2-rolnik sieje pszenicę
    3-rolnik sypie nawóz
    4-pszenica dojrzewa
    5-rolnik kosi pszenicę
    6-rolnik zawozi pszenicę do młyna
    7-młynarz miele pszenicę na mąkę
    8-piekarz przygotowuje ciasto na chleb
    9-wkłada ciasto do foremek
    10-wkłada foremki z ciastem do rozgrzanego pieca
    11-ciasto się piecze
    12-po wyciągnięciu z pieca jest to chleb
    Tadzio:)




    OdpowiedzUsuń
  3. Odkrawa pyszną chrupiącą piętkę, smaruje masłem i zjada ją.
    Tadzio:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Adam Z.
    Rolnicy sieją zboża, które następnie zbierają/koszą kombajnami. Już w kombajnie zboża są młócone, a ziarna jadą do młyna. W młynie powstaję wiele rodzajów mąk, np.: pszenna lub razowa. Z mąki wypieka się chleb.

    OdpowiedzUsuń
  5. Najpierw rolnik orze pole potem sieje zboże na polu. W lecie pszenica dojrzewa i ścina ją kombajn. Potem młynarz miele ziarna w młynie na mąkę. Piekarz z mąki piecze chleb. Na koniec chleb wèdruje do sklepu.
    Karolina J.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiosną i jesienią rolnik sieje ziarna zbóż. Z ziaren wyrasta zboże, które rolnik ścina latem w czasie żniw. Rolnik młóci zboże, żeby wydobyć ziarna z kłosów. Młynarz miele ziarna w młynie. Powstaje mąka. W piekarni z mąki i innych składników piekarz przygotowuje ciasto na chleb. Z ciasta piekarz wyrabia chleb, bułki i inne rodzaje pieczywa. Uformowane ciasto piekarz wkłada do pieca i wypieka. Później upieczony chleb jedzie na sklepowe półki ,a na końcu trafia na nasze stoły i do naszych głodnych brzuszków.

    OdpowiedzUsuń
  7. Rolnik sieje ziarna na polu. Kiedy zboże dojrzeje kombajn zbiera i oddziela ziarno. Rolnik suszy potem ziarno i sprzedaje do młyna. W młynie ziarno jest mielone na mąkę. Następnie młynarz sprzedaje mąke piekarzowi, który z niej wyrabia ciasto. Zaś z ciasta pieczony jest chleb.
    Karolina P.

    OdpowiedzUsuń
  8. Najpierw rolnik sieje zboże.Jak już zboże urośnie są żniwa, czyli ścinanie zbóż.Potem jest młócenie czyli oddzielanie ziarna. Ziarna zostają zmielone w młynie na mąkę.Mąka trafia do piekarni, gdzie miesza się ją z wodą,solą i drożdżami lub zakwasem chlebowym.Z ciasta piekarz robi różne pieczywo:chleby i bułki.Potem je piecze w piecu i pieczywo trafia do sklepu.MAKSYM

    OdpowiedzUsuń
  9. Rolnicy sieja zboże na polu. Kiedy zboże dojrzeje są żniwa i rolnicy zbierają swoje plony. Następnie suche zboże zawożą do młyna gdzie powstaje mąka. Mąka trafia do piekarni gdzie wypiekany jest chleb. Najlepszy jest chleb z maki pełnoziarnistej na kawasie. Mikołaj

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniale 😊
    Jak Wam idzie praca w ćwiczeniach ? Macie problemy, czy wszystko rozumiecie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi bardzo dobrze idzie, trzeba czytać ze zrozumieniem.

      Kamil Jurasz :]

      Usuń
  11. Po przygotowaniu pola rolnik sieje zboże. Gdy urośnie i dojrzeje przyjeżdża kombajn i kosi je. Ziarno jest zawożone do młyna gdzie zostaje zmielone na mąkę. Następnie młynarz zawozi ją do piekarni, a w niej piekarz przygotowuje ciasto i piecze chleb. Po upieczeniu chleb trafia do sklepów w którym sprzedawca sprzedaje nam pieczywo, a my ze smakiem je zjadamy.
    Adaś Furdyna

    OdpowiedzUsuń
  12. 1. Rolnik wysiewa ziarna zbóż na zaoranym polu,
    2. Z ziaren wyrasta zboże, które ścina się latem w trakcie żniw,
    3. Zebrane zboże mieli się w młynie i tak powstaje mąka,
    4. Mąka trafia do piekarni, gdzie miesza się ją z wodą, solą i drożdżami. W ten sposób powstaje ciasto, które formuje się w bochenek,
    5. Uformowane ciasto wkłada się do pieca rozgrzanego do 250 stopi Celsjusza,
    6. Gotowe pieczywo wykłada się z pieca do wystygnięcia.
    Maks Świst

    OdpowiedzUsuń
  13. Napierw rolnik sieje ziarna żyta lub pszenicy na zaorane wcześniej pole. Następnie kombajn rolniczy zbiera zboża, potem się je młuci czyli oddziela ziarna. Wyschnięte ziarna zawozi się do młyna, gdzie się je mieli i powstaje mąka. Mąkę przewozi się do piekarni i tam miesza się ją z wodą, solą i drozdzami albo z zakwasem chlebowym. Ze zrobionego ciasta formuje się chleb i piecze się go w piecu w temperaturze od 200 do 250 stopni Celcjusza. Jak chleb wystygnie trafia na półki w sklepie.

    OdpowiedzUsuń
  14. 1. Siejemy ziarna na polu.
    2. Wyrasta zboże.
    3. Trzeba zboże skosić ręcznie kosą a teraz kombajnem który też młóci.
    4. Ziarna mielimy na mąkę.
    5. Z mąki robimy ciasto.
    6. Potem pieczemy w piecu.

    OdpowiedzUsuń
  15. 1. Rolnik sieje ziarno.
    2. Wyrasta z ziaren zboże.
    3. Rolnik kosi pole.
    4. Następnie sprzedaje ziarno młynarzowi.
    5. Młynarz miele ziarno.
    6. Powstaje mąka.
    7. Mąka jest przewożona do piekarni.
    8. Piekarz piecze chleb.
    9. Powstaje pieczywo.
    10. pieczywo przewożono do sklepów.
    11. I ludzie chętnie je kupowali.
    Mateusz Zaręba :D

    OdpowiedzUsuń
  16. 1. Rolnik sieje zboże na farmie.
    2.Rolnik zbiera zboże kombajnem a kombajn oddziela ziarno od plew.
    3.Młynarz mieli ziarno i tak powstaje mąka.
    4. Piekarz piecze ciasto z którego powstaje pieczywo.
    5.A na końcu chleb zostaje zawieziony do sklepu w którym możemy go kupić.
    Damian.

    OdpowiedzUsuń
  17. Wiosną rolnicy sieją pszenicę i żyto. Latem plony są zbierane i suche ziarno trafia do młyna. Tam miele się je i powstaje mąka. Mąka przewożona jest do piekarni. Tam dodaje się do niej wodę, sól, zakwas chlebowy, a czasem drożdże. Ciasto piekarz wyrabia, a następnie ciasto w ciepłym pomieszczeniu rośnie. Kiedy jest wystarczająco wyrośnięte piekarz wkłada je do pieca. Tak powstaje pyszny chleb i bułki.
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  18. Najpierw sieje się zboże, które dojrzewa i potem się je zbiera podczas żniw. Ziarno sprzedawane jest do młyna, gdzie mieli się je na mąkę. Mąka przewożona jest do piekarni ,a z niej piekarz wypieka chleb. Pachnący i świeży trafia do sklepów. A ludzie kupują go i jedzą w domu.
    Kamil J

    OdpowiedzUsuń
  19. Żeby dowiedzieć się jak powstaje chleb musimy najpierw wybrać się na pole. Wiosną rolnik sieje zboża , np. żyto i pszenicę. Lato to czas żniw. Zbiera się wtedy ziarno i zawozi do młyna. W młynie mieli się zboże i tak powstaje mąka. Następnie mąka trafia do piekarni. Z mąki, wody, zakwasu chlebowego i drożdży, soli lub cukru piekarz piecze chleb i bułki, rogale, drożdżówki i chałki.

    OdpowiedzUsuń
  20. Najpierw rolnicy wysiewają ziarna. Z ziaren wyrasta zboże, które latem scinane jest w czasie żniw. Ziarna mieli się w młynie i powstaje mąka. Mąka trafia do piekarni i tam piekarz miesza mąke wodę sól i drożdże i powstaje ciasto chlebowe. Piekarz formuje bochenki chleba i włada je do pieca piecze w 200- 250°C. Gotowe pieczywo trafia na półki sklepowe a my możemy je kupić. Mati K.

    OdpowiedzUsuń
  21. Rolnik najpierw musi uprawić ziemię,żeby zasiać zboże, następnie zasila je nawozem. Około lipca i sierpnia następują zbiory. Później ziarno trafia do młyna,gdzie po zmieleniu powstaje mąka. Mąka trafia do piekarni,a tam powstaje z niej pyszny chleb.

    OdpowiedzUsuń
  22. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  23. Faktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na więcej.

    OdpowiedzUsuń